utorak, 12. srpnja 2016.

Evo zašto bi ove zime trebali piti kuhano vino (RECEPT)

8bv
Kuhano vino jedno je od omiljenih pića tokom zimskog perioda. Ovaj napitak donosi zadovoljstvo i okrepljenje od hladnoće te čitav niz zdravstvenih pogodnosti (naravno, ukoliko se pije u razumnim količinama).




Kuhano vino se godinama koristi kao uspješan lijek protiv prehlade i visoke temperature. Ukoliko vam curi nos i osjetite da će vas uhvatiti prehlada – popijte jednu čašu kuhanog vina, a nije zgoreg dodati i nekoliko zrna bibera.


  Potrebni sastojci za kuhano vino:
-1 l crnog vina
-150 g smeđeg šećera
-1 štapić cimeta
-8 karanfilčića
-1 kašika nasječene kore narandže ili limuna

Priprema:

Stavite vino, cimet i karanfilčiće da se kuhaju. Kada provri, dodajte šećer, koricu narandže i kuhajte još dvije-tri minute. Poslužite vruće u vatrostalnim čašama ili šoljama. Ukoliko je vino kiselije, povećajte količinu šećera.

0 komentari:

Objavi komentar